Stockholm Lisboa Project

Torsdag 6 september kl 12
Falkenberg Bibliotek Biblioteksgatan 2
Torsdag 6 september kl 19 
Hyltefolkbibliotek, Fabriksgatan 1 C
Fredag 7 september kl 19:30 
Andersberg Festsalen Grönevångs Torg 2

 Fri entré

”Fado, polska och därutöver”

Rita Maria: sång (P)
Sérgio Crisóstomo: violin, sång (P)
Alice Andersson: saxofoner, sång (S)
Simon Stålspets: nordisk mandola, sälgflöjt, munspel, sång (S)

Foto:Björn Olin

”Det geografiska avståndet Mellan Portugal i sydvästra hörnet av Europa och Sverige i det nordvästra är 4000 km, men ländernas musik är delvis mycket närmre. Musikernas metod: Lyssna till varje sångs inre röst. Vad säger den oss? Hur vill sången bli framförd? Ibland: spela mig i fadostil, ibland: jag behöver nordiska kläder, eller: jag är född i Portugal men har en svensk kusin. Vi kallar det ”fado, polska och därutöver” Glöm sedan denna förenkling, för musiken kan inte definieras med ord, bara som musik!”

Den portugisisk-svenska gruppen har gjort internationell succé i 20 länder och prisats i Sverige och utomlands.

German Record Critics’ Award 2009
Womex Showcase Artist 2010
Songlines Music Awards CD 2010
Nominee for Swedish Folk & World Music Awards 2012
German Record Critics’ Award 2013
• Songlines Music Magazine (UK): "European fusion at its best"

Rita Maria: sångstudier på konservatorium i Lissabon, i Oporto och Berklee College of Music, Boston. Lärare på Contemporary Music Institute of the University of San Francisco de Quito, Ecuador, Universidad de la Americas, Quito, Ecuador och gästprofessor på GMI (Global Music Institute in New Delhi, India).

Sérgio Crisóstomo: studier i klassisk musik men fick intresse och fiolteknik för folkmusikstilar. Erhöll Gulbenkians stora musikstipendium och representerade Portugal i internationellt folkmusiksammanhang i Frankrike. Sedan 1998 turnerar han i Europa och Kina med diverse projekt. Han är också kördirigent.

Alice Anderssons musikaliska rötter finns i svensk folkmusik med influenser från många musikstilar. Vägen till folkmusiken gick genom Hälsinge Låtverkstad and Gävleborgs ung folks band (GUF). Hon har spelat med folkpop­kvintetten Polkfrock Sisters and Kvintetten Minitrollet och har fått Bror­Erik stipendiet.

Simon Stålspets: studier i elgitarr och komposition, magisterexamen Kungliga Musikhögskolan. Han är en multi-instrumentalist som spelat med Svart Kaffe, Kalabra and Marsipan i hela Europa. Stipendier från Musikhögskolan och STIM. Vann internationella folkmusiktävlingen i Folkmusik Festival i Kaustinen 1998. Dessutom komponerar han nutida musik, folkmelodier och storbandsjazz.

Mer info: www.stockholmlisboa.com